Universitatea Cluj l-a demis pe Popescu. Nu este, aşa cum cred unii, o decizie luată după prima înfrângere în campionat, 0-2 la Tăşnad. Popescu a fost la un pas să fie înlocuit şi în vară, managerul sportiv Neluţu Sabău răzgândindu-se în ultimul moment. Schimbarea antrenorului e suma unor greşeli făcute de acesta începând de la antrenamente, pregătire şi jocuri, chiar cu adversari amatori precum în sezonul trecut. Cel care a tras linie a observat primul carenţele şi este imposibil de păcălit în plan sportiv: Neluţu Sabău.

Prin schimbarea antrenorului se deschide însă un front nou de discuţie. Cine este cel mai potrivit să preia o echipă în divizia C, cu obiectiv clar de promovare şi cu un lot alcătuit exclusiv de Sabău? Am uitat să vă zic, în caz că nu v-aţi prins până acum, la selecţia fotbaliştilor de la „U” Marius Popescu a avut  rol pur decorativ. Întreaga responsabilitate a căzut (sau a fost pusă de la sine) pe umerii lui Sabău. Niciun jucător nu venit la „U” fără să fie analizat de Sabău şi într-un fel e normal aşa. Antrenorul are libertatea de a alege titularii din lotul pus la dispoziţie şi nu de a forma el însuşi lotul, precum se practică aproape peste tot în fotbalul românesc. Constat cu oarecare bucurie că, măcar la acest capitol, suntem o excepţie.

Revin. Am rămas fără antrenor, chiar dacă, personal, consider că nu am avut niciodată. Bugetul clubului este deja împovărat cu plata elefanţilor fără vlagă, generaţia Under 40 de ani a Clujului, fotbalişti întorşi să îşi dea acasă ultima suflare sportivă. Bonus la neatenţie, îl avem în curte şi pe Sabău, care, orice s-ar spune, este un important antrenor al României. Înţeleg că nu mai doreşte să antreneze, că vrea să îşi construiască o altfel de carieră, departe de bancă. Nu mă pun piedică în calea lui, dar aş vrea să înţeleagă şi el şi conducătorii că astăzi Universitatea nu poate găsi un antrenor mai bun decât Sabău. Un Sabău pe care deja îl are în curte, răspunzător de tot ce mişcă în vestiar, competent şi ieftin (sper!).

Mi se pare o greşeală de neiertat ca Universitatea să aducă un antrenor câtă vreme are unul excepţional pe margine.

Comentarii