Știu multe și îmi scapă și mai multe. Ce vă spun mai jos nu e o informație aflată în exclusivitate, e doar un raționament bazat pe o înșiruire de fapte și întâmplări, situații și cifre, cărora până în acest moment nimeni din exterior nu le-a găsit noima. Înainte de toate, concluzia din final e o posibilitate hidoasă a unui șah-mat în care noi suntem pionii de sacrificiu. Urmăriți cronologia și contraziceți-mă pe alocuri la deznodământ:

Conflict fals

Administratorul judiciar și ginerele judiciar au lansat la Cluj, în urmă cu o săptămână, amenințarea mutării echipei la Alba Iulia pe motiv că stadionul nostru percepe clubului o taxă pentru fiecare sponsor ce ar dori expunere în timpul meciurilor. Având în vedere că suma în discuție este derizorie (800 de lei/meci/sponsor), iar lista partenerilor comerciali ai clubului începe de la poziția zero și se termină tot acolo, e lesne de înțeles că subiectul conflictului nu există în realitate. Reamintesc, Universitatea nu plătește chirie la Cluj în schimbul cedării tiketingului către Cluj Arena, deci clubul e degrevat de cheltuielile de organizare a meciurilor. Atunci, de ce ar vrea Marieta Anastasescu să mute echipa la Alba, expunându-se unui risc enorm, cel al retragerii dreptului de folosință a mărcii?

FCSB= FCU

Înainte de răspuns, să vedem ce consecințe unanim acceptate ar avea mutarea echipei din Cluj sub pretextul unui conflict cu Cluj Arena? Posibilitatea, prevăzută de altfel ca obiectiv în planul de reorganizare, ar determina primăria să-i retragă clubului dreptul de folosință a mărcii ”U”, contractul prevăzând explicit, sub sancțiunea rezilierii, clauza că meciurile echipei trebuie să se desfășoare doar în Cluj! Peste noapte, clubul s-ar afla într-o situație identică cu cea a Stelei, devenită FCSB după ce armata i-a luat numele și palmaresul. Primăria ar retrage marca iar clubul și-ar lua o nouă denumire, de exemplu FCU, unde U vine de la Unirea, că tot e la Alba Iulia. La fel ca FCSB-ul lui Becali, lui FCU i-ar rămâne jucătorii și grupele de juniori, nu însă și suporterii, fiind greu de crezut că vreunul va accepta să susțină o clonă la Alba Iulia. Presiunea lor se va muta însă spre primărie, devenită gropar prin retragerea mărcii, iar populistul Boc, aflat în prag de alegeri, va trebui și poate chiar va mima găsirea unei soluții pentru continuitatea mărcii din sufletele noastre. Între timp, la Alba Iulia, un blond va râde și va respira liniștit: clubuțul lui va rămâne cu toți jucătorii și juniorii la dispoziția lui și, ca să vezi coincidență, suporterii vor detesta FCU! A naibii întorsătură.

Semnele de sfârșit

Când vreți să mă contraziceți, țineți cont de următoarele lucruri: la club nu se mai bagă nici un leu de luni bune. Nu există absolut nicio discuție pentru soluționarea litigiilor financiare cu foștii jucători, nici măcar în vederea re-eșalonării. Centrului de Copii și Juniori i s-a comunicat că nu mai există bani pentru susținerea lui (deși FRF a plătit pentru cele două echipe din Liga Elitelor) și dacă vrea să continue campionatul trebuie să își găsească sponsori. Acțiunile lui Walter au fost trecute pe un sirian. Dacă astea toate nu arată a semne de apocalipsă, eu mă fac Martor al lui Iehova și umblu din ușă în ușă cu Turnul de Veghere și mă apuc de pictat scene cu lei și căprioare adăpându-se din același izvor. Mai lipsește o singură piesă, după părerea mea: cea pe care o generează mutarea la Alba și îndepărtarea suporterilor prin transformarea lui Marvin, Dulap, Greu, Calcan etc în jucători aparținând unei clone. Odată îndeplinită și această situație, societatea actuală poate fi îngropată în liniște, dacă asta se dorește.

Aștept și accept orice contra-argument la cele scrise. Prefer să fiu neștiutor de lucruri decât profet și cititor în rahatul altora, așa cum mă simt acum. Până una-alta, temeți-vă de ce ar putea aduce clipa de mâine și trăiți intens fericirea de azi.

Mihai Hossu

 

Comentarii