Totul a început de la informația prezentată de numaiu.ro conform căreia primarul Emil Boc intenționa să participe la mitingul suporterilor Universității din 10 martie. La puțin timp de la publicarea știrii, Emil Boc ne-a contactat și a negat vehement informația. Am profitat însă de canalul de comunicare deschis ad-hoc și i-am propus lui Emil Boc o discuție cu subiect și predicat despre ”U” Cluj. 30 de minute mai târziu ne aflam în biroul său de la Primărie purtând o discuție în care se vedea că primarul Clujului e cu tema făcută la zi. Răspunsurile indică un Emil Boc protocolar atunci când vine vorba despre actuala societate, dar în același timp un Emil Boc informat și foarte implicat într-o situație de continuitate a activității clubului de fotbal într-o altă formă juridică. Pentru a înlătura orice confuzie, Emil Boc repetă de mai multe ori în timpul interviului că o nouă societate care să poarte brandul ”U” va apărea doar ca o consecință a dispariției celei actuale, nicidecum ca un concurent pentru ea. Și da, avem și câteva detalii despre noua societate!

 

  • Domnule primar, este 10 martie (interviul a fost realizat joi, n.a) și dumneavoastră ne-ați promis un răspuns până în data de 1 martie în privința direcției în care vor merge lucrurile la ”U” Cluj!
  • Nu este adevărat, nu am promis niciodată un răspuns de 1 martie, ziua Mărțișorului! Am spus că după 1 martie, în funcție de termenul de la instanță, o să avem o direcție- asta am declarat public. Nu am pronunțat niciodată termenul de 1 martie, ca să fim concreți! Avem un prim răspuns de la Botoșani, m-a sunat doamna administrator judiciar și mi-a spus că s-a mai dat un termen pentru 14 aprilie, astfel încât să se poată continua activitatea Universității Cluj, urmând ca la data următorului termen să vedem dacă se va lua o decizie de faliment sau se va merge în continuare pe actuala structură. Deci, instituțional- juridic, răspunsul pe care îl așteptam și pe care l-am primit era dacă azi (joi, n.a.) se dă o soluție definitivă la Botoșani sau se continuă. Din punctul de vedere al administratorului există încă perspectiva continuității. În cazul în care această soluție nu va merge mai departe, avem și alternativa pregătită!
  • În eventualitatea în care clubul reușește să își rezolve problemele financiare care acum îi amenință existența, cum se va desfășura mai departe relația dintre Primărie, ca deținător al brandului și club?
  • Noi vom avea, la fel ca și până acum, decizia în luna mai-iunie a fiecărui an de a lăsa brandul în continuare la actuala societate comercială sau, dacă apreciem că nu mai poate continua actuala societate comercială, să-l dăm unei alte structuri pe care o creăm de la zero. Deci, în funcție de ce se întâmplă din punct de vedere financiar, împreună cu Consiliul local și cu reprezentanții suporterilor și ai clujenilor, vom lua o decizie în acest sens. Repet, prima opțiune pe care o avem este continuitatea Universității Cluj dacă există seriozitate și susținere financiară. Dacă acest lucru nu va exista, brandul fiind la noi, avem oricând alternativa și posibilitatea să începem un nou demers, de la zero, dar curat și fără alte implicații ca acum.
  • Haideți să luăm variantele pe rând! De ce între cei doi actori importanți în viața lui ”U”- Primăria ca titular al brandului și clubul ca administrator a activității fotbalistice- nu există o relație de colaborare înafara acelui contract de folosință a mărcii?
  • Pentru că aceasta este relația comercială! Din nefericire proprietarul societății comerciale este 99 la sută privat. Asta este relația instituțională, din nefericire acestea sunt legile statului român, Primăria nu are posibilitatea să investească bani, știți bine care au fost discuțiile și problemele din fotbalul românesc cu justiția. Atâta vreme cât actualul cadru legal este așa cum este, avem această barieră. O soluție de la zero ne-ar deschide însă o altă cale, transparentă, dacă va fi nevoie.
  • Înțeleg argumentația, dar sunt nelămurit de ce pentru actuala societate există o barieră în cadrul legal care face imposibilă finanțarea, în timp ce o nouă societate nu s-ar lovi de această piedică?
  • E foarte simplu! Se începe cu o altă structură, Club Sportiv de Drept Public, club permis de lege și reglementat de legea Asociațiilor și Fundațiilor, unde Primăria poate fi din start parte a unei asemenea structuri și îți dă posibilitatea să ai și alocări de resurse financiare și să poți să continui activitatea Universității Cluj. Soluția prin care Universitatea Cluj poate să aibă Primăria ca parte integrată este de a porni cu o structură asociativă, așa cum funcționează, de exemplu, ”U”- Mobitelco, un club sportiv care are toate argumentele legale, poate primi resurse financiare de la Primărie în baza legii și poate primi resurse de la toți investitorii care doresc să intre în această asociație. Marele avantaj al acestei structuri este că persoane private precum suporterii Universității pot fi membri ai acestei asociații și să cotizeze, la fel ca în Spania, fiind parte a acestei structuri sportive care se crează.
  • Există, măcar la nivel de prospecție, o idee privind numele unor piloni care să intre în Asociație alături de Primărie?
  • Da, există! S-a discutat deja cu ei, la momentul oportun vom face și publică componența. Dar, încă o dată, subliniez, doar dacă se va ajunge la această variantă. Deocamdată, prima opțiune este continuarea activității pe actuala structură pentru că ne-ar ajuta să ajungem mai repede în divizia A. Dacă acest lucru nu va fi posibil, scenariul numărul doi, în care Primăria este parte integrantă, este pregătit și discutat cu reprezentanții semnificativi ai oamenilor de afaceri din Cluj care să fie parte din acest demers, pentru început fiind deschis și Universităților clujene și suporterilor. Noi sperăm să nu ajungem aici, dar, dacă viața ne va conduce spre o asemenea alternativă, noi suntem pregătiți să o luăm de la capăt.
  • Înțeleg din ce spuneți că în această variantă Primăria este factor activ în noua structură!
  • Da, este factor activ pentru că vorbim despre o construcție pe o altă lege decât cea a societăților comerciale, este pe legea Asociaților și Fundațiilor și așa cum finanțăm alte cluburi sportive din oraș, de exemplu Mobitelco, așa vom putea finanța și această structură sportivă astfel încât ”U” să își continue activitatea. Repet, această formulă este deja discutată, dar trebuie să respect clauzele de confidențialitate cu privire la entitățile juridice pe care le-am consultat și care ne-au asigurat că vom fi parteneri în această construcție de la zero.
  • Percepția în rândul multor suporteri este că există o oarecare pasivitate din partea administrației publice locale în privința Universității Cluj. Vă dau un exemplu recent, chiar dumneavoastră ați ieșit public să-i răspundeți lui Reghe în privința calității gazonului când pentru noi cel mai important lucru din mutarea meciului România- Spania pe Cluj Arena era ce se întâmplă cu ”U”!
  • Este o decizie administrativă, cred că este o cinste pentru Cluj că naționala României și campioana Europei vor juca la Cluj, iar când îți apar asemenea priorități trebuie să le ordonezi, asta este realitatea instituțională pe care o avem.
  •  


Mihai Hossu

Comentarii