Un jucător al Universităţii Cluj putea ajunge la marele Real Madrid. Marele Real al vremurilor când Ferenc Puskas era încă zeu pe pământ şi în iarbă, l-a vrut pe Zoli Ivansuc.  Nu e doar o poveste a bătrânilor din cartea de amintiri, e o mărturie a celor puţini care sunt încă printre noi, susţinută de un document pe care îl scoatem astăzi la lumină pentru prima dată!

Ivansuc, geniul
S-au consumat vagoane de metafore în încercările ziariştilor şi poeţilor de a descrie ceva din geniul lui Zoli Ivansuc şi cu toate acestea nimeni nu a reuşit să-i facă un tablou care să-l cuprindă. Pur şi simplu, Zoli Ivansuc a fost altfel. Altfel decât toţi de până la el, din vremea lui şi de după. Va rămâne unic în veci!

O cupă şi multe amintiri
În 1965 Universitatea Cluj a dus până la capăt lupta în teren şi a ieşit învingătoare. În toamnă, în turul doi al drumului european, a întâlnit Atletico Madrid. După 0-2 la Cluj, returul nu mai avea importanţă aşa încât în Spania s-a mers pe aripi de cântece cu pansamente pentru cei bolnavi de dor.  Ferenc Puskas, marele fotbalist maghiar, legitimat la Real Madrid și fără drept de a se întoarce în Ungaria (fugise din țară ca protest împotriva regimului comunist), i-a așteptat pe clujeni ca pe niște prieteni vechi. I-a invitat pe toți la bere și le-a povestit câteva lucruri interesante: el, marele Ferenc Puskas, fotbalist aflat în culmea gloriei sportive după câștigarea mai multor Cupe ale Campionilor Europeni și prezența într-o finală de Campionat Mondial, fotbalistul care bătuse pentru prima dată în istorie Anglia la ea acasă era îndrăgostit de...Cluj! Asta le-a povestit Ferenc Puskas clujenilor de la ”U” și faptul că rădăcinile lui erau în România, părinții săi fiind năcuți în Banat. 
Puskas a băut şi a cântat cu băieţii noştri. Înainte şi după meci. A, meciul! Un amănunt banal în mijlocul unor zile de ţinut minte toată viaţa. Zoli Ivansuc a strălucit, ca de fiecare dată când îmbrăca tricoul lui "U". Rivala lui Atletico, Real Madrid, l-a vrut atunci, pe loc. Remus Câmpeanu povesteşte: ""Am fost martor împreună cu Traian Georgescu. L-a căutat Wogl, un impresar spaniol, originar din Bistriţa, şi i-a oferit o sumă consistentă în dolari. Nu-mi mai amintesc despre câţi bani era vorba. N-am participat direct la discuţii, dar eram în preajmă, mai trăgeam cu urechea". Zoli l-a refuzat ferm.

Şi totuşi...
În lipsa unor dovezi palpabile, povestea cu Ivansuc dorit de Real Madrid a rămas timp de mai bine de o jumătate de veac mai mult o legendă. Până când, într-o după amiază din zilele noastre, Zoli Ivansuc s-a întors printre noi! Un suporter al Universităţii răsfoia o carte într-un anticariat clujean. Între foile cărţii a găsit o adeverinţă îndoită. Priviţi-o! Clubul Sportiv Universitatea Cluj îi răspundea tov. dr. Ivansuc Zoltan că nu ii poate da dezlegarea pentru transfer! Era vara anului 1966, sezonul tocmai se încheiase şi era perioada de transferuri.
Avem acum dovada că Ivansuc a solicitat dezlegarea de la "U" şi a fost refuzat. Erau anii în care România se transformase deja într-o închisoare pentru oamenii ei. Nu ştim mai multe din cele întâmplate atunci, ce a cerut Zoli şi de ce nu a fost lăsat să plece. Modul în care a fost găsită această hârtie e o minune, ca mai tot ce făcea în teren Zoli.

Dar adevăratul miracol este că l-am avut pe Ivansuc!

Comentarii