Atunci când povestesc despre momentele fierbinți ale existenței lor ca suporteri, fanii lui ”U” fac referire cu precădere la perioada anilor 2000. Conflictele cu forțele de ordine, ciocnirile cu suporterii steliști în Parcul Mare sau sesiunea de autografe dentare cu jucătorii CFR-ului în fața hotelului Sport sunt câteva puncte de referință în orice poveste despre nucleul dur al peluzei lui ”U”. Cei mai bătrâni își amintesc și ei despre incidente cu miliția în iarna anului 1979 după un meci cu Sportul Studențesc, dar, cea mai veche referire la ușurința cu care sângele alb-negru atinge punctul de fierbere are exact 60 de ani!
De n-ar fi arbitrii hoți...
Ediția 1955 a campionatului național de fotbal (se juca în sistemul primăvară-toamnă) a stârnit un interes deosebit în rândul suporterilor Științei. La meciurile de pe teren propriu veneau până la 15 000 de spectatori, deși capacitatea tribunei era mai mică (stadionul ”Ion Moina” avea să fie construit abia în 1961), dar adevărul este că aveau și ce să vadă. Jucau pe atunci la Știința fotbaliști precum Mircea Luca sau Traian Georgescu, iar pentru suporteri nu era ieșit din comun să însoțească echipa în număr mare și la meciurile din deplasare.
Conform unui articol din ”Sportul Popular” din 14 noiembrie 1955, la partida dintre Știința și Locomotiva Timișoara au asistat 8 000 de spectatori, care nu au gustat deloc deciziile brigăzii de arbitri. La scorul de 1-0 pentru clujeni, oaspeții primesc o lovitură de la 11 metri, ratată însă de atacantul timișorean. Arbitrul dictează însă repetarea loviturii de pedeapsă și oaspeții reușesc egalarea spre nemulțumirea spectatorilor. La mijlocul reprizei secunde, la un banal fault de joc, publicul năvălește în teren, oprește meciul și doi dintre arbitri sunt bătuți! Meciul este reluat abia după 10 minute, dar, în urma anchetei deschise ca urmare a incidentelor de la Cluj, Știința este pedepsită cu suspendarea terenului până la finalul campionatului. Meciurile rămase de disputat pe teren propriu se vor juca la Oradea, iar Știința Cluj termină campionatul pe locul șapte în clasamet.
Încă o bătaie!
Peste un singur an, în ediția 1956 a campionatului național, suporterii Științei mai fac o nefăcută. În Sportul Popular din 13 august 1956 se menționează că la partida dintre Știința și Progresul București au asistat peste 10 000 de spectatori. Ca și în anul precedent, spiritele s-au încins în urma unui penalty acordat oaspeților la scorul de 1-1, transformat de Titus Ozon. Și la fel ca în episodul trecut, la un fault de la mijlocul terenului suporterii invadează terenul! De data aceasta a fost nevoie de aproape 20 de minute pentru reluarea jocului, dar și sancțiunile federației au fost mai dure. Chiar dacă arbitrul partidei a fost suspendat cinci etape, portarul clujenilor, Todor, a primit o suspendare de doi ani pentru atitudine nesportivă și recidivă!
Nu avea să fie singura lovitură pentru clujeni în acel an. La finalul campionatului Știința ocupa penultimul loc în clasamet și retrograda în divizia B.
Interdicții pentru suporteri?
După cum vedeți, rădăcinile tumultului nostru sunt mult mai vechi decât se știa. Presa vremii nu pomenește nimic despre interdicții sau arestări în rândul suporterilor pentru invadarea terenului. Așa încât îmi permit să rog respectuos organele abilitate să asigure ordinea pe stadioane în zilele noastre: lăsați-ne să ne respectăm tradiția!
Mihai Hossu

 

Comentarii