Florian Walter este căutat pentru a fi audiat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Se vorbește despre o sumă de ordinul milioanelor de euro, dar dosarul se află în faza urmării penale, în cele din urmă doar o instanță judecătorească urmând să stabilească dacă acuzațiile formulate de procurori sunt reale sau nu. Dincolo de senzaționalul informației, absorbite cu sete de public și presă și amplificat de misterul dispariției lui Walter, mă interesează subiectul dintr-un singur motiv. Cel legat de ”U”.


Deocamdată nu există niciun indiciu că printre faptele urmărite de anchetatori există vreun amestec al clubului ”U”. Asta înseamnă că Walter, chiar dacă a făcut ceea ce susțin procurorii că a făcut, nu a implicat clubul în traseul de spălare a banilor. Prin urmare, ”liderul grupării infracționale”- așa îl numesc anchetatorii- rămâne în raport cu ”U” ceea ce a fost și până acum: acționar majoritar și finanțator. Mi s-ar părea de bun simț ca suporterii să-l perceapă în continuare doar din această dublă calitate, lăsând deoparte etichetările ușor de pus în această situație. Dacă procurorii nu demonstrează altceva și din dosar nu apar noi informații, niciun suporter nu are dreptul să-l judece decât în raport cu faptele și acțiunile sale la ”U”.


Pentru că am amintit de dubla calitate a lui Walter la ”U”, acționar majoritar și finanțator, trebuie spus că cea din urmă nu prea mai este funcțională. În acest an, presat de probleme printre care chiar dosarul despre care s-a aflat astăzi, Walter a lăsat Universitatea să se descurce singură. Cum a făcut-o e deja de notorietate, clubul nu și-a mai plătit fotbaliștii de aproape o jumătate de an. Semn că managementul german al lui Munteanu și funcția de administrator judiciar a Marietei Anastasescu sunt povești vânătorești, ”U” a trăit și a plătit doar atâta timp cât Walter i-a asigurat bani. Dispariția patronului și anchetarea lui nu schimbă cu nimic o situație prezentă în fapt de luni bune la ”U”. Walter nu e ”U”, ”U” nu e Walter, dar clubul trebuie să învețe să se descurce și fără el dacă vrea să existe.


Aș sfătui suporterii să nu-și mai fută grija transformându-se în susținători sau contestatari ai anchetării patronului și să-și canalizeze energiile spre ”U”. Cu Walter cercetat, arestat sau achitat, ”U” trebuie să meargă mai departe în actuala formă de organizare câtă vreme Tribunalul Comercial Botoșani va permite acest lucru.
”U” e în Liga 1, mai are de jucat patru etape pentru a se salva de la retrogradare (sau nu), de jucat o finală de Cupă, după care va trebui să caute soluții de supraviețuire, indiferent de divizie.
Zic să stați calmi pentru că nu se schimbă nimic după ziua de azi.

Comentarii