Evenimentele le ştiţi. Câţiva suporteri ai Universităţii, unii dintre ei chiar de anvergura unor cocoşi de plastelină agăţaţi la brelocul de chei,  s-au văzut cu alţi suporteri, unguri, să dea din gură. Nu că aş vrea să minimalizez anvergura faptelor, dar, până la un punct, după cum se vede în imagini, tensiunea rămâne la cote foarte mici. Sunt numai vocalize. Motive diverse. Apoi, din senin, exact când pare că totul se termină, începe o bătaie. Ai noştri sunt cu mâinile goale, ungurii scot bâte şi aruncă borduri. Ce a fost acolo, pe baza imaginilor şi a declaraţiilor, e treaba anchetatorilor să stabilească şi a justiţiei să judece cine şi ce grad de implicare a avut.

Calm, că sunt alergic la violenţă. Presa a prezentat evenimentele dintr-o singură perspectivă, plecând însă de la o premisă falsă: conflict între suporterii lui „U” şi cei ai CFR. Nu a fost aşa. Mai mult, presa a mers pe un fir ţesut dintr-o singură perspectivă, lipsind cu desăvârşire orice mărturie care să contrazică relatarea celui care a filmat şi a trimis materialul către presă. Aici e şi vina noastră. Nimeni nu a considerat necesar să ofere o poziţie publică ca venind din partea suporterilor lui „U”. Nici măcar sub protecţia anonimatului nu s-a găsit cineva să vorbeasca. Mai adăugaţi la asta că poliţia, deşi avea declaraţii luate la cald, a păstrat o tăcere dubioasă şi înţelegeţi atunci de ce bulgărele mediatic s-a rostogolit în voie şi noi, ca grup, din punct de vedere al imaginii, am supt-o! Puteţi să vă puneţi singuri etichete ca să nu vi le lipească alţii în următorii ani: huligani, bordurari bla,bla. O simplă asumare a faptelor, cu ralatarea lor de către cei implicaţi, putea schimba percepţia. Aşa, până la verdictul justiţiei, repet, am supt-o!

Mercedesul gafelor în toată tărăşenia asta mi se pare însă poziţia clubului Universitatea. Sub semnătura preşedintelui Radu Constantea, care cu ocazia asta se poate spăla pe cap (pentru că e evident că la altceva nu e bun autorul) cu comunistul care a redactat comunicatul, Universitatea se dezice practic de suporterii ei! Fără o minimă documentare, acţionând impulsiv, împotriva oricărui principiu prins în hashtagul #impreunasuntemU, le dă un bobârnac exact celor de care se foloseşte zilnic: suporterii. Ipocrizie? Mult prea puţin zis. Adică, te validezi în fiecare frază din comunicare cu peluza şi apoi, la prima problemă de imagine a acesteia, chiar dacă, posibil, mare parte a dreptăţii e de partea ei, apari ca o virgină cusută cu aţă şi înfierezi violenţa doar pentru că aşa dă bine. Pe înţelesul tuturor, Universitatea spune că #impreunasuntemU la bine şi la mai bine.

Dezgust faţă de pulifriciul care a redactat comunicatul, dezgust clubului Universitatea pentru asumarea lui. Aţi spus exact ce dorea opinia publică să audă. Între timp, oamenii noştri stau în spitale.

Mihai Hossu

P.S.- sunt sigur ca respectivul comunicat nu este scris de ofiterul de presa Septimiu Fantea, baiat venit din peluza si adversar al limbii de lemn. Caut in continuare autorul scolat la Stefan Gheorgiu.

 

Comentarii