Spun din capul locului că jucătorii Universității ar avea toate motivele să protesteze în orice fel vor, atunci când vor. Neplătiți de pe vremea când ziua era mai lungă decât noaptea, legitimați la un club condus de nimeni, fără nici un orizont de normalitate în față, fotbaliștii lui ”U” sunt îndreptățiți să se revolte împotriva unei situații intolerabile. Atât doar că au nimerit cum nu se poate mai prost momentul și metoda de protest.

În timp ce jucătorii Universității refuzau să se dezbrace pentru meci, adversarii lor, fotbaliștii de la Sănătatea Cluj, așteptau pe terenul din Gheorgheni la -10 grade. Mi se pare o lipsă de respect grosolană față de alți fotbaliști, obligați să îndure fără vină efectele grevei. Cred că se impunea mai multă atenție din partea jucătorilor Universității în alegerea formei de protest, sau măcar a momentului, astfel încât să nu existe victime colaterale ale unei situații în care cei vizați de protest sunt alții.

Apoi, deși port un respect deosebit tuturor celor care îmbracă tricoul alb-negru, îndrăznesc să zic că greviștii s-au luat cam repede în serios după o jumătate de an în care s-au simțit, pe bună dreptate, fotbaliști. Mi se pare că au uitat cam ușor că mulți dintre ei, în urmă cu șase luni, frecau băncile de rezerve sau cele din parc prin localități de renume ale fotbalului precum Zlatna sau Iernut.  Că, înafara a doi-trei fotbaliști ce au apucat să joace mai mult și să devină oarecum cunoscuți, restul au mai mare nevoie ei de ”U” decât are nevoie ”U” de ei.

Bănuiesc prin deducție că adevărații inițiatori ai haosului nu au ieșit azi la suprafață, preferând să se mire ipocrit de desfășurarea evenimentelor. Iau povara de pe umerii nechibzuiților și-o pun pe capul celor care îi învață și sfătuiesc.

Atât despre grevă. Le-aș propune jucătorilor să grijească de tricou și să nu-l târască în mizerii mărunte, nemulțumirile lor putând ajunge la București și sub alte forme . De exemplu, sub forma unor sms-uri cu acele îndemnuri găsite în toate veceurile din România, restrânse ca repertoriu dar cu atât de mare impact la public: Pugeți Sula!

Comentarii