Deoarece, fiind în relaţii de amiciţie cu el, am evitat până acum să-l transform într-un subiect deşi conduce singura secţie cu realizări notabile de la „U” (şi asta pentru a elimina orice posibilă urmă de subiectivism în aprecieri), mă văd nevoit să deschid astăzi un front de discuţii privindu-l pe Liviu Alexa. O fac pentru a suplini letargia presei în faţa unui subiect tabu în Cluj, Clubul Sportiv Universitatea şi Ovidiu Vasu.

Astăzi, în ziarul pe care îl conduce, ziardecluj.ro, Alexa îi reproşează preşedintelui CSU că refuză să aprobe o sumă infimă echipei de baschet-fete pentru a muta pregătirile echipei în alt oraş, poziţiile favorabile în Sala Sporturilor Horia Demian fiind ocupate de alte activităţi. AICI este tot articolul. Printre alte reproşuri, Vasu este somat public de către Alexa să justifice bugetul alocat secţiei de baschet- fete, 100 000 de euro:

V-am mai spus si in particular, acum o spun public. Vreau sa stiu pe ce se cheltuie suta de mii de euro pe care ne-ati promis-o la inceputul anului ca buget al sectiei. Vreau sa inteleg in mod transparent cum poate dispune echipa U de ea si care sunt criteriile dupa care dumneavoastra apreciati mai bine ca un antrenor galonat de ce deplasare are nevoie sau nu aceasta echipa. Pana acum, v-ati fofilat sa ne aratati cifre. Sa nu o incercati pe aia cu "io nu vin sa va intreb ce faceti voi cu banii sponsorilor". Fiindca stiti, mie imi dureaza 7 minute sa listez extrasele de cont din ultimul an si sa vi le aduc, daca sunteti atat de curios. Dar dumneavoastra imi puteti arata macar cheltuielile sectiei de baschet feminin pe ultimii 5 ani?

În ultimii ani, Ovidiu Vasu a brevetat o metodă  prin care a externalizat într-un fel conducerea secţiilor de la Clubul Sportiv Universitatea, numind persoane din exterior în fruntea unor secţii. Aceşti manageri au rolul de a se descurca după capacităţi cu atragerea de sponsorizări şi conducerea activităţii respective, în sarcina lui Vasu rămânând finanţarea secţiilor cu banii primiţi atât de la bugetul local cât şi de la Minsiterul Tineretului şi Sportului.

Despre ce sume este vorba şi cum se împart banii pe secţiile sportive ale clubului a fost întodeauna un mister, Vasu reuşind să ţină aceste informaţii secrete chiar şi în Adunările Generale anuale. Practic, preşedintele clubului alocă fonduri după bunul plac şi tot el le cheltuie, preşedinţii secţiilor neavând niciun fel de control asupra bugetului. Cert este că, în discuţii neoficiale, cam toţi se plâng se subfinanţare, iar rezultatele reflectă exact situaţia: de ani buni, Universitatea nu mai contează la capitolul performanţe în niciun sport de prima mână. Baschetul masculin, prin “U”-BT, nu face parte din Clubul Sportiv Universitatea, fotbalul nici atât. Rămâne în prim planul rezultatelor cu şanse la titlu echipa de baschet-fete, cea de la care a pornit conflictul de azi.

Un conflict care, repet, ar trebui să intereseze presa şi implicit publicul larg pentru că întrebarea a fost deja lansată din interior: ce face Vasu cu banii?

Mihai Hossu

 

Comentarii