Echipele naționale ale României Under 21, Under 19, Under 18 și Under 17 au în componență jucători formați de Universitatea Cluj. Este o situație onorantă care demonstrează că ”fabrica de talente” a lucrat serios în ultimii ani și continuă să o facă la cel mai înalt nivel. Regretul cel mai mare este că, pe unii, i-am pierdut fără a ne putea bucura îndeajuns de ei.
Mihai Butean, internațional Under 21
În perioada 20-27 martie echipa națională Under 21 efectuează un stagiu de pregătire în Anglia, urmând ca sâmbătă să dispute primul amical în compania echipei similare a Angliei. Printre jucătorii convocați de selecționerul Daniel Isăilă se află și fostul jucător al lui ”U”, Mihai Butean. Născut în septembrie 1996, Butean a evoluat în echipa mare a Universității până la retrogradarea din 2016. A plecat liber de contract la Astra Giurgiu dar a rămas legat afectiv de Universitatea, pe contul de facebook având și astăzi la profil o fotografie în tricoul lui ”U”.
Perla pierdută și fiul ce calcă pe urmele tatălui la Under 19
”Este o generație de excepție” zice selecționerul echipei naționale a României cu referire la echipa Under 19, care a învins ieri de o manieră entuziasmantă formația similară a Serbiei. Meciul a contat pentru Turul de Elită, ultima rundă înaintea campionatului European, și a fost câștigat de tricolori cu scorul de 4-0. Printre titularii folosiți de antrenorul Andrei Boingiu s-au aflat Olimpiu Moruțan și Marco Dulca, primul reușind chiar să marcheze un gol și să contribuie decisiv la altul.
Născut în 1999, Olimpiu Moruțan a evoluat la ”U” până în 2016. În ultimele șase luni la ”U” a fost folosit atât la formațiile Under 19 și Under 17 în Liga Elitelor cât și la echipa mare în divizia B. A plecat liber de contract la FC Botoșani, care l-a vândut în această iarnă cu 800 000 de euro la Steaua. 
Marco Dulca urmează să împlinească 19 ani în luna mai. A evoluat la juniorii lui ”U” până în 2015 când s-a transferat la Academia lui Swansea, clubul încasând grila, în jur de 10 000 de euro. Marco este fiul fostului internațional Cristi Dulca și deja se pregătește cu prima echipă a lui Swansea.

Marco Dulca pe vremea când era ceva mai înalt ca iarba de pe ”Moina”
Argentinianul care rupe plasele
La Under 18 îl avem pe Alex Pop. Născut în Buenos Aires în februarie 2000, Alex Pop a debutat în echipa mare a Universității cu o etapă înaintea finalului din 2016. Până atunci a făcut senzație în Liga Elitelor la Under 19 și Under 17 pe postul de atacant. Un jucător complet, de mare clasă, cu rezultate atât pe teren cât și în afara lui, fiind premiantul clasei în toți anii de școală. Un băiat deosebit, pierdut de ”U” liber de contract. În prezent a făcut pasul la echipa mare a Viitorului, pentru care a debutat în Cupa României.
Sfâșitul are continuare
Fabrica de talente ”U” Cluj nu și-a oprit activitatea odată cu falimentul din 2016 și exodul produselor premium. Dovada o oferă lotul național Under 17, acolo unde Universitatea Cluj are doi reprezentanți prezenți acum la Turul de Elită din Ungaria. Este vorba despre fundașul George Marin și mijlocașul Mihai Cohan, doi jucători care se antrenează de ceva vreme cu echipa mare și așteaptă debutul în meciurile oficiale. 

Plângem cu un ochi pentru valorile pierdute, dar ne bucurăm să vedem că timpul petrecut la Universitatea i-a marcat pe toți și au păstrat Simbolul în sufletele lor, indiferent unde i-a dus viața. Sperăm ca incredibila capacitate de regenerare a spiritului alb-negru să scoată la suprafață alte talente și caractere dedicate Universității.

Comentarii