Situație jenantă și îngrijorătoare la Universitatea Cluj, acolo unde aducerea lui Daniel Sima în funcția de șef al Centrului de Copii și Juniori a însemnat, de fapt, o gargară ieftină. Deși a fost prezentat ca o mare lovitură de imagine, proiectul Academiei ”U”- Luceafărul este o minciună de la un capăt la altul. Deși nu există și probabil nu va exista vreodată o Academie  formată de cele două cluburi, minciuna le este servită părinților juniorilor legitimați la ”U” cu scopul de a-i induce în eroare atunci când aceștia încep să pună întrebări incomode. De-a dreptul înfiorător, în câteva luni zeci de juniori legitimați la ”U” s-au trezit  transferați la ”Luceafărul”, unii dintre ei chiar fără să știe sau să își dea acordul!

Ce este Academia ”U”- Luceafărul?
În 2017, Universitatea Cluj anunța semnarea unui parteneriat cu clubul Luceafărul. Anterior, timp de mai bine de un an, Universitatea comunicase pe mai toate canalele că își va face o academie pe modelul celei a lui Hagi, proiect din care s-a ales în cele din urmă praful. În decembrie 2017, proiectul academiei lui ”U” căpăta o nouă formă prin semnarea parteneriatului cu Luceafărul, unul din cele mai vizibile cluburi cu activitate la nivelul copiilor și juniorilor. Reușita este anunțată inclusiv pe siteul Federației Române de Fotbal:


Odată cu acest parteneriat, cei aproximativ 300 de copii legitimaţi la Luceafărul vor deveni colegi cu cei ai lui „U”, toţi urmând să evolueze sub numele de Academia FC „U” Cluj Luceafărul, entitate juridică ce va avea, în curând, şi o siglă. “Cei de la Luceafărul au deja nişte generaţii care au crescut, au şi infrastructura sportivă şi cred că e o situaţie de tip «win-win». S-a format această academie şi toţi aceşti copii vor face următorul pas spre Universitatea Cluj. Luceafărul are acum 300 de copii, iar cu ce avem noi cred că academia va avea cam 500 de copii. Noi sperăm să ajungem chiar şi la 1.000 de copii consumatori ai brandului FC Universitatea Cluj”, a spus şi preşedintele lui „U” Cluj, Radu Constantea. 

www.frf.ro


În realitate, la aproape o jumătate de an de la anunțarea parteneriatului, ”Academia U- Luceafărul” nu deține personalitate juridică și nici nu are vreo grupă înscrisă în competiții. Cu toate acestea, mai mulți părinți au fost obligați să își dea acordul pentru transferul copiilor de la ”U” la Academia care nu există! De fapt, copiii au fost transferați de la ”U”, dar nu la Academia ”U”- Luceafărul, ci direct la Luceafărul! 
Transferați fără voia lor
Cea mai tragică situație este a copiilor născuți în anii 2009- 2010. Cum aceștia nu evoluau în competiții oficiale, clubul i-a alungat pe ușa din dos desființând pur și simplu grupele lor! Ca să înțelegeți mai bine, gândiți-vă că Florian Walter este linșat moral pentru faptul că a transferat gratuit 14 jucători de la ”U” la Petrolul în 2012. Șase ani mai târziu, zeci de juniori sunt transferați cu forța de la ”U” la un alt club, fără ca vreunul din ei să își manifeste  dorința în acest sens. Dacă jucătorii duși de Walter la Ploiești încasau sume considerabile de la ”U”, juniorii cedați acum de ”U” își plăteau singuri privilegiul de a fi legitimați la clubul simbol al Clujului, plătind taxe lunare considerabile. Să mai spunem doar că trasferurile copiilor au fost însoțite de multe ori de lacrimi, nici unul nedorind să plece de la ”U”!
Pentru conformitate, consultați siteul Asociației Județene de Fotbal Cluj și căutați vreo competiție în care să fie înscrisă măcar o echipă sub titulatura ”Academia U- Luceafărul. Vă garantăm că nu veți găsi niciuna!
Cine e Academia Luceafărul?
Precizăm că vina pentru această situație nu este a Academiei Luceafărul și nu se pune problema ca jucătorii să fie furați de la ”U” împreună cu taxa lunară. Luceafărul este un club care investește mult în pregătirea juniorilor, cu rezultate promițătoare la câteva categorii de vârstă. Mulți din cei implicați la Luceafărul simpatizează cu ”U” Cluj și cu siguranță parteneriatul cu ”U” Cluj s-ar putea derula în bune condiții și fără stresul și dezamăgirile la care sunt supuși acum copiii veniți la ”U” din dragoste pentru culori. 
În totală contradicție cu ceea ce pretinde că este- o comunitate clădită pe simboluri- Universitatea Cluj își taie singură rădăcinile alungând copiii din curtea ei! Îndemn la întoarcerea către valorile promovate de ”U” și la regăsirea lor mai mult în fapte și mai puțin în comunicate scrise cu limbă de lemn.

Comentarii