În luna ianuarie se împlineşte un an de când, prin vocea şi la iniţiativa lui Ovidiu Sabău, Universitatea Cluj a anunţat că doreşte să construiască o bază sportivă de aproximativ patru hectare la Ciurila. Costurile s-ar ridica după estimările iniţiale la aproximativ două milioane de euro, dar neajunsurile constau în faptul că terenul oferit de Primăria Ciurila este accidentat şi mlăştinos, nu are utilităţi în apropiere şi construcţia ar putea dura timp îndelungat influenţând costurile. În plus, nu şi-a pus nimeni problema cum ajung acolo juniorii. Motiv pentru care apare o întrebare de bun simţ: oare nu era mai eficient şi mai profitabil pentru „U” să se orienteze spre o bază sportivă din oraş?

Ce se întâmplă cu „Dan Anca”?

În timp ce eforturile Universităţii par a se îndrepta exclusiv spre o bază sportivă construită de la zero, în afara oraşului, o tăcere aparentă se aşterne peste fostul loc de pregătire al fotbaliştilor de la „U”, baza „Dan Anca”. Sub pretextul unei situaţii juridice complicate, baza sportivă „Dan Anca” din cartierul Gherogheni este ocolită din planurile clubului. Încă mă întreb dacă motivul este doar o eroare de strategie sau la mijloc este vorba de interese personale. Explicaţii:

Baza Sportivă „Dan Anca” are o suprafaţă de 28 200 mp. Din această suprafaţă, 8400 de mp (o mare parte din terenul sintetic şi o bucată însemnată din parcare) sunt prinşi într-o asociere dintre Fundaţia Primăvara Clujană şi Municipiul Cluj- Napoca iar restul de 19 800 mp. fac obiectul unor dosare de revendicare. Un dosar este deja câştigat definitiv în instanţă iar restul se află în diferite stadii de soluţionare.

Can-can de Cluj

V-am explicat ieri că ideea construirii unei baze sportive pentru „U” în Ciurila îi aparţine lui Ovidiu Sabău, care deţine în zonă o casă şi mai construieşte altele. Să nu fi intuit Sabău, care arată are suficient fler de dezvoltator imobiliar, că pentru „U” este o oportunitate infinit mai mare să achiziţioneze baza Dan Anca? Mai ales că, surpriză, fundaţia Primăvara Clujană, cea care este asociată cu Municipiul Cluj- Napoca în baza sportivă de pe Detunata este condusă de un foarte bun prieten al lui Sabău, doctorul Simion Bran!

Relaţiile strânse dintre Sabău şi doctorul Bran sunt de notorietate. Actualul manager sportiv al Universităţii şi şeful secţiei de chirurgie maxilo-facială a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj sunt prieteni vechi, Sabău fiind şi legitimat la un moment dat la o echipă de fotbal din judeţul Alba patronată de Simion Bran, după cum declara chiar acesta în urmă cu ceva timp.VIDEO dr. Bran despre Sabau.

La rândul său, doctorul Bran a aterizat în Fundaţia Primăvara Clujană prin intermediul soţiei, fiind plantaţi acolo de ilustrul cârlionţat Ioan Mărginean, a cărui fiică este năşită de soţii Bran! Mi-e greu să cred că, dacă ar fi dorit baza Dan Anca pentru Universitatea, Sabău nu putea măcar media o înţelegere de preluare a fundaţiei de către Universitatea, dată fiind relaţia foarte strânsă cu doctorul Bran.  Până la urmă se presupune că e mai uşor să semnezi nişte acte pentru o bază sportivă din Cluj decât să construieşti efectiv una în afara oraşului.

Calcule de proşti

Ca să devină proprietarul unei baze sportive în Cluj, deja amenajaţă, clubul „U” ar trebui să facă nişte paşi. Primul dintre ei este să preia fundaţia de la doctorul Bran (în cazul în care Primăria nu reziliază contractul de asociere)şi să achiziţioneze restul de teren dacă Primăria pierde toate procesele de retrocedare. În cea mai pesimistă variantă vorbim de aproximativ 20 000 de mp. ce ar trebui cumpăraţi de la persoane fizice, suprafaţă căreia oricum nu i se poate schimba destinaţia de bază sportivă. Evaluatorii consultaţi de noi sunt de părere că în aceste condiţii se poate vorbi despre un preţ maxim de 30 de euro/mp, ceea ce înseamnă că „U” ar putea avea o bază sportivă în oraş cu 600 000 de euro! Chiar şi adăugând clădirea cu fostul sediu al clubului rezultă că Universitatea ar plăti mai puţin de un milion de euro pentru a avea un centru de pregătire în oraş!

Tăcerea e de aur. Pentru alţii

Ce v-am explicat în câteva fraze, adică situaţia juridică a bazei sportive Dan Anca, face obiectul unui dosar aflat spre studiu la departamentul juridic din Primărie. Care departament nu a reuşit de mai bine de un an să întocmească un referat. Situaţia este tipică şi ideală pentru toţi. Suporterii Universităţii sunt hrăniţi cu o himeră în Ciurila, acolo unde conducătorii călăresc cai verzi prin pădure. Primăria se face că lucrează. Încet, încet, baza Dan Anca se dezintegrează. Iar ceea ce e imposibil şi neatractiv pentru „U” astăzi, poate deveni în scurt timp o afacere de succes pentru băieţii deştepţi din speculaţiile cu terenuri.

Mai dormim?

Comentarii