Nu-mi place, de regulă, să cânt cu limbă de buhă ce scoate duhul rău în față, îndemnând la pocăința de dinaintea sfârșitului de lume. Zic lucruri pe care le gândesc, nici mai albe, nici mai negre, câteodată corecte, alteori fum risipit de vânt. Dar ascultați acum fără să vă panicați, cu o mână lipită de ochi și alta de ureche: multă vreme nu o să mai fim în forma asta!
Ceva se va schimba la ”U” într-un viitor pe care nu-l vedem acum, concentrați pe meciul cu Viitorul și clasamentul de etapă. S-ar putea ca Walter să se reîntoarcă în adevăratul sens al cuvântului, nu doar să dea bani gurilor flâmânde din Cluj. Nu cred asta, dar accept, de dragul discuției și a enigmei pe care nu mi-am propus să o descifrez, ci mai repede să o descriu, că e posibil să se întâmple. Nu știu de ce, nu știu când, habar n-am cum. Miracolele nu vin niciodată anunțate.
Cred, însă, cu teamă, că Walter va pleca. Nu azi, nu mâine. Poate la vară, poate peste încă o vară. Sau, mult mai precis și mai nuanțat, se îndeplinesc tot mai multe premise pentru o plecare ușoară. Știți cum va pleca echipa din Cluj, dacă va pleca? Treptat. Într-o fază sediul se va muta, într-un alt pas brandul va reveni în proprietatea Consiliului local, altădată juniorii vor trece pe alte mâini.  Va pleca cu tot cu societate și locul în liga 1, lucru foarte simplu de făcut acum. Și nimeni nu va putea și nu va avea dreptul să îl condamne, pentru că nimeni nu a mișcat un deget pentru el! Orașul comoară, orașul milionarilor, l-a stors de bani (bine, și neamurile lui la fel) și nu i-a întors înapoi măcar un tomberon plătit. Ba, mai mult, de fiecare dată când a putut, i-a mai și luat din bani. Și, atenție la nuanță, nu lui Walter, ci Universității!  Pe toată durata morții lui ”U” noi vom cânta ”Haide ”U”și ”Muie Walter”. Câteodată ne reprezintă gura și prea puțin judecata.
Gata cu poezia! Fapte: Walter a mutat sediul Universității la București. Ca să fie mai aproape, se zice. A dat înapoi orașului brandul Universității, din mărinimie. A ieșit din actele fundației care se ocupă de copii și juniori și l-a lăsat acolo pe Mărginean, după un model trăit deja. Walter iubește Universitatea (mai bine zis fotbalul), dar nu intră în Cluj. Orașul nu îl ajută. Mîine nu, că nu se poate regulamentar, dar la vară, dacă Walter vrea, Clujul rămâne cu un brand în alb și negru și atât! Walter își poate reloca societatea în orice colț al țării, oriunde ar fi mai ieftin și mai aproape decât în Cluj. De data aceasta, nici măcar moral nimeni nu îi va putea spune nimic!  ”U”, numele, rămâne în Cluj, se mută doar o societate comercială care deține jucătorii și locul în prima ligă! Orașul rămâne cu o denumire și culori într-o divizie obscură, cu un stadion transformat (deja) în muzeu!
Într-un caz de mijloc, în care moartea e doar comă, Walter nu pleacă cu echipa, schimbă doar acționariatul și noi persoana de înjurat.
Dacă vreți să nu fiți proști (m-am extras deja din categorie), nu repetați greșelile trecutului. Încercați să-l faceți pe Walter să vină lângă ”U”, nu să-l lăsați să plece. Mergeți la el, vorbiți cu el, înțelegeți cât e de vital acest om pentru ”U” și trageți-l de mână. Nu vă culcați pe ideea că binele de azi e veșnic, văd prin oameni și citesc viitorul: Dacă nu îl opriți, Walter pleacă!
 

Comentarii